вторник, 5 юли 2016 г.

Църковен вестник, бр.12 /2016 г.

Църковен вестник,бр.12/2016г.

ТЕМИТЕ В БРОЯ:

СВЯТ И ВЕЛИК СЪБОР'2016
* Съборна св. Литургия за Петдесетница → стр. 1-2
* Послание на Руския патриарх Кирил до Предстоятелите на Поместните православни църкви, събрани на о. Крит → стр. 2
* Предложения на Свещ. Кинотис на Св. Гора по темите на Светия и Велик събор на Православната църква 2016 г. → стр. 3

ДУХОВЕН ЖИВОТ
Схиархим. Емилиян Симонопетритски:Радостта ­- гибел за скръбта → стр. 6-7

ЦЪРКОВНО ИЗКУСТВО
XIII Международен фестивал на православната музика “Достойно есть”, Поморие, 10-14 юни 2016 г. → стр. 4-5, 7-8

АРХИЕРЕЙСКИ СЛУЖЕНИЯ
Патриаршеска св. Литургия за Петдесетница → стр. 2

/Абонамент за печатното издание/

Съборна св. Литургия за Петдесетница

На о. Крит се събраха Предстоятелите на десет от Поместните православни църкви за участие в работата на Светия и Велик събор (16-27 юни 2016 г.)

На 19 юни, Неделя Петдесетница, в деня на рождението на Църквата Христова те отправиха послание за своето единство по вяра и живот чрез тайноведно единение в свята съборна Литургия, в катедралния храм “Св. Мина”, гр. Ираклион. В този исторически ден съслужиха Предстоятелите: Вселенски Вартоломей, Александрийски Теодор, Йерусалимски Теофил, Сърбски Ириней, Румънски Даниил, Кипърски Хризостом, Гръцки Йероним, Полски Сава, Албански Анастасий и на Чешките и Словашките земи Ростислав. Молитвено присъстваха епископите от делегациите на Поместните църкви.

Сред официалните гости бе и президентът на Република Гърция Прокопис Павлопулос, който прочете молитвата “Отче наш”...


Предложения на Свещ. Кинотис на Св. Гора по темите на Светия и Велик събор на Православната църква 2016 г.

На 12 май на извънредно съвещание се събра Двойният състав на Свещения Кинотис на Света Гора Атон, за да направи своите предложения по темите за разглеждане от Великия събор на о. Крит и да определи своя представител за Великия събор.

Предложенията бяха изпратени в писмо-отговор на поканата на Веленската патриаршия и бяха разпратени с придружителни писма до всички Предстоятели на Автокефалните Православни църкви.

Впечатление прави предложението за признаване на Фотиевия събор (относно филиоквето и главенството на папата) и на исихастките събори за Велики събори на Православната църква ­- бел. ред....


Радостта ­- гибел за скръбта

Болката, притеснението, тревогата, душевната трагедия са резултат от грехопадението на човека, което се дължи на неговия егоизъм. Зловонията на егото пораждат в душата притеснение, докато нейното естествено състояние е радостта, защото Бог е мир, радост, а душата е вдъхната от Бога, тя е създадена от Него и върви към Него. Следователно притеснението е чуждо и неоправдано в човешкия живот.

Въпреки това днес не можеш да срещнеш радостен човек, което означава, че никой не може да намери уравновесен, спокоен, естествен човек. Притеснението е ужасна болест, която бичува света, може би е най-голямото мъчение за човечеството, неговата най-голяма драма. То е не просто увертюра към ада, а преживяване на ада в настоящия живот.

Липсата на радост означава липса на Бога, докато радостта е доказателство за Неговото присъствие. Ако някой е светски човек и се наслаждава на преходното...


XIII Международен фестивал на православната музика “Достойно есть”, Поморие, 10-14 юни 2016 г.

За 13-и път Поморие стана домакин на най-големия музикален форум за православна музика на Балканите ­ “Св. Богородица ­ Достойно есть”. Крайморският град, който в тези дни се превръща в столица на православната музика и тази година събра стотици православни от различни Поместни църкви.

На 10 юни, в навечерието на празника Достойно есть, престижният православен музикален форум бе тържествено открит. Специално за форума от София пристигна за трети път Чудотворната икона “Достойно есть ­ Българска”. Тя бе посрещната в началото на главната улица на града от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, духовници и фестивалните участници. Иконата пристигна носена от зам.-кмета на града г-н Илия Джингов и бе придружавана от братя на Поморийския манастир.

С тържествено литийно шествие, предвождано от митрополит Йоаникий и духовенството, тя бе отнесена пред храм “Св. Рождество Богородично”. Шествието премина през централната градска улица и в него се включиха всички участници, облечени в концертните си костюми.

Пред храма бе отслужен празничен водосвет. В него заедно с митрополит Йоаникий взеха участие...


Патриаршеска св. Литургия за Петдесетница

На 19 юни, 8-ма Неделя след Пасха ­ Петдесетница, деня на Светата Единосъщна и Неразделна Троица, когато се основава и земната Църква, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави празничната литургия в столичния храм “Света Троица”, кв. “Разсадника”, който чества своя храмов празник. Заедно с кириарха на Софийска епархия съслужиха Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, храмовото духовенство и столични свещеници. Мнозина, цели семейства заедно с децата си, пристъпиха да се причастят със светите Христови Тайни.

След края на литургийното последование бе отслужена тържествената вечерня със специалните три коленопреклонни молитви към Светата Троица за снизхождане на Духа Светий. Те бяха прочетени последователно от епископ Григорий, протойерей Александър Лашков и протойерей Петър Попов от храмовото духовенство.

По време на вечернята епископът хвърли снопчета орехова шума над богомолците ­ ритуал, който символизира слизането на Светия Дух под вид на огнени езици.

В края на богослужението викарият прочете поздравителното слово от името на Българския патриарх. В него се казва: “В днешния ден на рождението на Христовата Църква призоваваме всички вас, верните чеда на светата Българска православна църква, към единомислие и добра воля, към истинско божествено смирение и усърдна молитва, и най-вече към любовта, която “покрива много грехове” (1 Петр. 4:8)...

Share: