понеделник, 21 ноември 2016 г.

Църковен вестник, бр. 21/2016 г.

Църковен вестник,бр.21/2016г.

ТЕМИТЕ В БРОЯ:

ПАТРИАРШЕСКО ПРИВЕТСТВИЕ
Неофит, Патриарх Български: Приветствие за Деня на народните будители → стр. 1

ПРИСНОПАМЕТНИ АРХИЕРЕИ НА БПЦ
* Панихида за патриарх Максим в Троянския манастир → стр. 1
* Ставр. иконом Ангел Ангелов: Патриарх, преминал през времена на много трудности → стр. 3
* Паметта на праведника е с похвали → стр. 8

ХРОНИКА ОТ БЪЛГАРИЯ
Чествания на празниците "Събор на св. архангел Михаил" и "Св. вмчк Мина" → стр. 4-5

ДОКУМЕНТИ
Св. Синод определи листата на епископите за нов Старозагорски митрополит → стр. 2

ЦЪРКВА И ОБЩЕСТВО
Свещ. Андрея Агатоклеос: За кого е Църквата → стр. 6

И РЕЧЕ СТАРЕЦЪТ
Авва Макарий и Ангелът-пазител → стр. 6

АКАДЕМИЧНИ ФОРУМИ
VII Международен семинар по систематическо богословие → стр. 7

ИНТЕРВЮ
Весела ИГНАТОВА: Съвременни будители → стр. 7

/Абонамент за печатното издание/

Приветствие за Деня на народните будители

Скъпи сънародници, Денят на народните будители ни подканва да се обърнем назад към времето, когато с живота и делата си христоименитите наши предци сочеха на благочестивия ни народ пътя на непримиримостта и достойнството, на онази истинска свобода, която се дава само на търсещите Христа Спасителя, Който е казал: “Ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни” (Йоан. 8:32). Вдъхновявани от този божествен идеал за свободата, строителите на днешна България полагаха всички свои дарования, сили и способности, а понякога дори собствения си живот, за бъдещето на своите братя и сестри по вяра и род, с които споделяха съдбата на вековното робство.

В деня, определен за светлата памет на всички тези колоси на българския дух -­ ние отново прекланяме глави пред тяхното дело, свеждаме чела пред техния подвиг и възнасяме нашите молитви към небесата в моление за вечната им памет и за пребъдването на техния идеал - духовно и политически свободната и независима наша родина България, която е наш дом и наше отечество, наша радост, утеха и опора в дни на изпитания и криза на ценностите и духовността, които преживяваме в началото на третото хилядолетие.

Денят на будителите на съвременна България е тясно свързан с Църквата, което не е случайно. В Църквата са скрити силите и способностите на свободния български дух и в нея те намират своите основания, своето оправдание и своето бъдеще. Възраждането на благочестивия ни народ започна от делото на един монах - преподобния Паисий Хилендарски ­- чадо както на своя народ, така и на Христовата Църква, за да премине през всички онези колоси на православието у нас, без които българската духовност щеше да е лишена от съдържание особено днес, когато благочестивият български дух отново намира своето съдържание и своята свобода не другаде, а именно в Църквата ­- кораба на нашето спасение. Честит и благословен празник! 01.11.2016 г....


Панихида за патриарх Максим в Троянския манастир

На 6 ноември се изпълниха 4 години от кончината на приснопаметния Български патриарх и Софийски митрополит Максим. По този повод в Троянската св. обител, където започна и завърши земния си път патриарх Максим, бяха отслужени заупокойна св. Литургия и панихида в негова памет.

Св. Литургия бе предстоявана от Ловчанския митрополит Гавриил, с когото съслужиха високопреосвещените митрополити: Пловдивски Николай, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум и преосвещените: Велички епископ Сионий, игумен на Троянската св. обител, Драговитийски епископ Даниил, викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия, и Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит. В богослужението участие взеха и архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод, архим. Филип Василцев, представител на Руския патриарх у нас, и духовници от страната.

В края на богослужението митрополит Гавриил произнесе слово за блаженопочиналия патриарх. Той разказа свои лични спомени за патриарх Максим, припомни житейския му път и отношението на покойния патриарх към околните. Митрополит Гавриил отбеляза, че в живота на патриарх Максим се откроява любовта му към Бога и хората, както и неговата твърдост и безкомпромисност, що се касае до делата на Църквата и Вярата.

Панихидата за патриарх Максим бе възглавена от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Той заедно с митрополитите Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Варненски и Велико-преславски Йоан, Неврокопски Серафим и Русенски Наум се помоли за душата на приснопаметния патриарх, който в паметта и сърцата ни ще остане като молитвеник и верен служител на Христа...


За кого е Църквата

Дионисий Савопулос (гръцки автор на социално-политически песни, б. пр.) е казал: “Ние живеем в свят на отмъщения, тревоги и т. н., и това е разбираемо. Но открай време в него съществуват три топли прегръдки, които не искат нищо повече от това, освен да дават, и те са: на майката, на влюбените и на Църквата”. Именно на това е изразител нашата православна традиция, която предоставя онова пространство, в което човек може да живее, да съществува като личност, да бъде приет “такъв, какъвто е”. Защото трите топли прегръдки не познават “трябва”. Те не са закон, а отдаване на любов, която “покрива множество грехове”.

Явяването на Иисус Христос сред иудейското обкръжение на книжниците и фарисеите, като религиозни представители на своето време, категорично е било предизвикателно. Нима не бе предизвикателство, когато Той защити жената прелюбодейка чрез отношението Си към обезумялата тълпа, която искаше да я пребие с камъни? Нима не ги предизвикваше, когато поучаваше с притчите за Блудния син, изгубената овца, за Митаря и Фарисея? Не бяха ли предизвикателство Неговите думи: “Митарите и блудниците ще ви преварят в царството небесно” (срв. Мт 21:31)? Свети Исаак Сириец по-късно ще каже: “Църквата е спасението на онези, които са се изгубили”. Наистина,...


Св. Синод определи листата на епископите за нов Старозагорски митрополит

На своето редовно заседание на 2 ноември Светият Синод на БПЦ-БП (протокол 19) разгледа внесеното писмо от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, наместник на овакантения Старозагорски епархийски престол, и на основание чл. 85, ал. 1 от Устава на БПЦ-БП определи следната листа на кандидати за митрополитски избор: Месемврийски Иаков, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприан, Браницки Григорий, Главиницки Йоан, Белоградчишки Поликарп, Агатополски Йеротей.

Предстои, съгласно Устава на БПЦ-БП, чл. 85, наместникът да разпрати с окръжно писмо листата с достоизбираемите епископи до всички епархийски избиратели и да се определят дати за епархийски избор и за каноничен избор. На епархийския избор избирателите ще излъчат двамата кандидати събрали най-много гласове.

След това на свое заседание Св. Синод ще разгледа изборните книжа и ако епархийският избор бъде преценен като изрядно проведен, в следващата неделя в параклиса на Св. Синод ще се проведе каноничният избор, на който митрополитите от Светия Синод, с гласуване, ще изберат един от двамата епископи за нов Старозагорски митрополит...


Авва Макарий и Ангелът-пазител

Преподобният Макарий Египетски разказва следното:

Когато пристигнах в Константинопол, ме обхвана силно желание да опозная града. И така, разхождайки се из някакъв квартал (съвестта ми тук е свидетел, че всичко, което разказвам сега, е самата истина), виждам чрез очите на ума си (т.е. с духовните си очи, б.пр.), които Господ Бог ми дари, за да проумявам Неговите чудеса, виждам някакъв човек, приличащ на евнух, да стои пред един дом на блудници. Той изглеждаше толкова притеснен, че бе закрил с длани своето лице и така жално стенеше, че сякаш и небето застена заедно с него.

Аз се приближих и го запитах:

­

- Каква е причината за този плач и притеснение? И защо не се махнеш от тук, от този дом на блудници и нечестиви жени? Отговори ми, моля те, защото много ме съкрушава твоят плач!

И той ми отговори:

-­ Що се отнася до моята природа, славни рабе Божи, аз съм ангел ­- както знаеш, всички християни от часа на своето кръщение получават от Бога и по един ангел-пазител, за тяхна защита и закрила. А човекът, на когото аз съм ангел-пазител, сега е тук вътре и аз много жалея, както виждаш, като го гледам да върши беззаконие и разпътство с тази блудница. И как да не плача, като виждам как Божият образ се заличава в толкова дълбок мрак?...


VII Международен семинар по систематическо богословие

От 3 до 5 ноември т.г. в старопрестолния град Търново се проведе Седмият Международен научен семинар по систематическо богословие и християнска философия. Той се организира от Богословския факултет на Великотърновския университет “Св. Кирил и Методий”, по инициатива на Центъра по систематическо богословие към Православния богословски факултет, а домакин е Православен център “Проф. Тотю Коев”.

Форумът, който се провежда за седма поредна година, е единствен по рода си в България и събира на дискусионна среща православни богослови и философи, работещи в областта на систематическото и догматическото богословие. Тази година специализираният богословски форум се радва на голям интерес. В него взеха участие представители на университетите на Велико Търново, София, Белград, Скопие, Атина и Париж. Те представиха 20 научни доклада, свързани с темата за Божието творение.

Темата “Богословие на творението” се поставя за първи път и предизвика интересни дискусии свързани с нея...

Share: