вторник, 17 януари 2017 г.

Църковен вестник, бр. 1/2017 г.

Църковен вестник,бр.1/2017г.

ТЕМА НА БРОЯ:
ИЗБОР НА НОВ СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА


Биография на Старозагорски митрополит Киприан  → стр. 1

Епархийски избирателен събор  → стр. 2

Канонически избор  → стр. 3

Слово на Българския патриарх Неофит  → стр. 4

Слово-отговор на митрополит Киприан  → стр. 4

Посрещане в Старозагорска епархия  → стр. 5-6

Интервю с новоизбрания митрополит  → стр. 6

Да имаме благодат и мир.
Встъпително слово на митрополит Киприан при интронизацията  → стр. 7

Първа архиерейска литургия  → стр. 8

/Абонамент за печатното издание/

Биография на Старозагорски митрополит Киприан

Старозагорски митрополит Киприан (Огнян Добринов Казанджиев) е роден на 8 март 1976 г. в гр. Казанлък. Завършва средно музикално образование през 1995 г. в родния си град.

Приема монашество на 1 септември 1996 г. в Рилския ставропигиален манастир от Драговитийския епископ Йоан и с духовeн старец Старозагорския митрополит Панкратий.

Ръкоположен е за йеродякон на 8 септември 1996 г. в гр. Павел баня, а за йеромонах на 14 септември 1996 г. в храм “Св. Николай”, гр. Стара Загора.

От м. октомври 1996 г. до края на 1998 г. изпълнява послушание като ефимерий в Казанлъшкия манастир “Св. Богородица” и паралелно завършва двугодишния курс на СДС “Св. Йоан Рилски”. Приет е в клира на Врачанска епархия като и. д. игумен на Тържишкия манастир “Св. прор. Илия”, а от 2000 г. е назначен за протосингел на Врачанска митрополия. По време на следването му в Богословския факултет при СУ “Св. Климент Охридски”, по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство на 31 август 2003 г.

Заемал е различни длъжности във Врачанска епархия. През февруари 2006 г. по решение на Св. Синод е изпратен на послушание като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия на която длъжност е до 1 август 2007 г., когато е назначен отново за протосингел на Врачанска митрополия.

По решение на Св. Синод е хиротонисан за епископ с титлата “Траянополски” на 3 март 2008 г. в катедралния храм на гр. Враца и назначен за викарий на Врачанския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес. Носител е на църковни отличия и множество музикални награди.

На 4 декември 2016 г. е избран, а на 11 декември канонично утвърден за Старозагорски митрополит...


Епархийски избирателен събор

С архиерейска св. Литургия започна изборният ден, 4 декември, за епархиотите на Старозагорска епархия. Тя бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, наместник на овакантения Старозагорски митрополитски престол, натоварен от Светия Синод на БПЦ да организира и проведе изборите за нов Старозагорски митрополит на мястото на бившия Старозагорски митрополит Галактион, освободен поради здравословни проблеми. В съслужение с него бяха храмовото свещенство и епархийските съветници.

В храма от всички краища на епархията се събраха епархийските избиратели и много старозагорци, за да изпросят от Бога Неговата благодатна помощ и вразумление в предстоящото важно за епархията и цялата Църква дело - избора на нов архипастир на Старозагорска епархия.

В края на богослужението митрополит Антоний, като благодари на Бога, че в този ден е отслужил последната си св. Литургия в тази епархия като неин наместник. Той призова присъстващите богомолци в следващите часове да усилят своите молитви, “за да освети Бог сърцата, мислите и чувствата на всички епархийски избиратели, в чиито ръце е бъдещето на епархията, да изберат достойни кандидати за Старозагорски митрополит, за да може бъдещият предстоятел на Старозагорската катедра да води богоспасаемата Старозагорска епархия и боголюбивия є народ по пътя на вярата и спасението”.

Митрополит Антоний каза още, че избирателите трябва да се водят от Устава на БПЦ-БП, личната си християнска съвест и каноните на Православната църква...


Канонически избор

На 11 декември 2016 г., 11 Неделя след Неделя подир Въздвижение - на св. Праотци, синодният параклис “Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител” се изпълни с духовенство и богомолен народ, за да станат свидетели и съучастници в историческото събитие - избор на нов Старозагорски митрополит за овакантената по здравословни причини катедра от досегашния епархийски митрополит Галактион.

Утренята и светата Златоустова литургия в този ден по решение на Св. Синод бяха отслужени от протосингела на Софийска св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов в съслужение със софийския митрополитски протодякон Иван Петков. В молитва преди отговорния избор в синодния параклис заедно с Българския патриарх Неофит застанаха Техни Високопреосвещенства митрополитите от Светия Синод на БПЦ-БП...


Посрещане в Старозагорска епархия

На 17 декември 2016 г. (събота) Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, след като участва в синодния параклис в заупокойните богослужения в памет на йерарсите, благодетелите и тружениците на БПЦ, отпътува от София за пределите на богодаруваната му епархия. Там предстоеше неговото тържествено посрещане и интронизиране като правоправещ митрополит на Старозагорската катедра.

Митрополит Киприан бе придружаван от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който бе натоварен от Св. Синод с отговорната задача в периода септември - декември 2016 г. да организира и проведе епархийския избор на двама кандидат-митрополити за Старозагорската катедра, да докладва на Св. Синод за проведения избор и да въдвори новоизбрания Старозагорски митрополит...


Интервю с новоизбрания митрополит

­- Вие сте новият Старозагорски митрополит. Очакван ли беше изборът за Вас, или бе изненада?

- Промисълът Божи е бил такъв. Божията воля е била такава, волята на епархийските избиратели от Старозагорска епархия, волята на Св. Синод на Българската православна църква е била такава.

Ние сме монаси преди всичко, както казах, ние сме войни на Христа в земната Църква и винаги трябва да бъдем подготвени за ситуациите в живота, в които Бог ни е определил да бъдем.

Дали е било изненада, или не, не бих могъл да отговоря конкретно, но волята Божия щом е такава, а ние сме вярващи християни и като такива приемам, че нашият живот се ръководи от Бога. И щом Неговата воля е била такава, няма как да бъде изненада...


Първа архиерейска литургия

­След тържественото посрещане в пределите на богодаруваната му епархия на 18 декември (неделя) новоизбраният и канонично утвърден Старозагорски митрополит Киприан отслужи първата си света Литургия със своите клирици от епархията и сред богомолния народ. Светата Литургия той отслужи в катедралния храм “Св. Димитрий” в престолния си град Стара Загора. Роденият в гр. Казанлък митрополит Киприан съслужи в този важен за родната ни Църква ден с още двама архиереи на БПЦ, родени в Старозагорска епархия - със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, доскорошен наместник на епархията, който по решение на Св. Синод извърши интронизирането и въдворяването на новоизбрания Старозагорски митрополит и представи митрополит Киприан на клира и народа на Старозагорска епархия, както и със Знеполския епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит.

В тържествената богослужба взеха участие и протосингелът архим. Богослов (Димитров), старшият епархийски съветник свещеноиконом Емилиян Кирчев Димов, членът на Епархийския съвет ик. Борис Станов, архиерейските наместници на шестте духовни околии на епархията - иконом Петко Иванов Мотев - на Казанлък, иконом Цветан Николаев Димитров - на Нова Загора, иконом Иван Колев Иванов - на Чирпан, иконом Живко Делев Петров - на Харманли, иконом Костадин Димитров Георгиев - на Свиленград. Участва и духовенството при катедралния храм - председателят ик. Петър Радев, иконом Николай Колев, иконом Илия Илиев и прот. Илиян Илиев, както и патриаршеският протодякон Александър Нешев и дякон Любен Невенов. По покана на новоизбрания митрополит и по решение на Светия Синод на БПЦ, специално за въдворяването на Старозагорския митрополит Киприан в града беше пристигнал хорът при патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” с диригент доц. Димитър Димитров, който украси с великолепните си изпълнения тържествените богослужби - вечерното богослужение на 17 декември и празничната св. Литургия в неделния ден на 18 декември...


Share: