сряда, 12 октомври 2016 г.

Църковен вестник, бр. 17/2016 г.

Църковен вестник,бр.17/2016г.

ТЕМИТЕ В БРОЯ:

ЮБИЛЕЙ
* Архимандрит Евтимий: Живот, дело и служение → стр. 1, 6
* Слово на Българския патриарх Неофит → стр. 5
* Слово на Видинския митрополит Дометиан → стр. 5
* Александра Карамихалева: 200 години от рождението на екзарх Антим Първи → стр. 1, 4-5

МЕЖДУНАРОДНИ ФОРУМИ. Международна среща на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове - 22.09.2016 г., Благоевград
Ангел Карадаков, Александра Карамихалева: Да ходим по правите стъпки на правата вяра → стр. 1, 3

АКТУАЛНО
Александра Карамихалева: Възпоменание на загиналите воини на връх Каймакчалан → стр. 7

НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ
Освещаване на новия храм "Св. Преображение Господне" в Басарбовския манастир → стр. 7

ПОКЛОННИЧЕСКИ ПЪТУВАНИЯ
Александра Карамихалева: Отвъд границите. В манастира на св. Йоаким Осоговски (Следва) → стр. 8

/Абонамент за печатното издание/

200 години от рождението на екзарх Антим Първи

Навършват се 200 години от рождението на Негово Блаженство Антим Първи ­ Видински митрополит, пръв екзарх на самостойната Българска църква, председател на Учредителното Народно събрание и на Първото Велико Народно събрание, духовник, държавник, политик, културно-просветен деец, общественик и патриот, който е роден в Лозенград през 1816 г.

По този повод във Видин, където е погребан великият българин и където се намира неговата гробница-мавзолей, осветена на 16.IX.1934 г., през цялата 2016 г. с различни инициативи се отбелязва тази годишнина.

По покана на Високопреосвещения Видински митрополит Дометиан Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе участие в празненствата, организирани от Видинска света митрополия. Предстоятелят на Българската православна църква пристигна в епархията още предния ден. Програмата за честванията предвиждаше посещение на патриарх Неофит на 15 септември на новостроящия се храм “Св. Дух” в Монтана...


Живот, дело и служение

Негово Блаженство Антим е първият Видински митрополит и пръв български екзарх, виден политик и общественик, останал в историята като истински проповедник на евангелското слово, изявител на Христовата свобода, борец за независимостта на Българската църква и за засилване на нейната роля като обединител на народа. Негови са думите: “Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот!”

Той е роден през 1816 г. в Лозенград, Източна Тракия, със светско име Атанас Чалъков.

През 1837 г. Атанас Чалъков приема монашески постриг в манастира “Каракал” на Света гора Атонска, с името Антим, в чест и памет на св. Антим, епископ Никомидийски, който всяка година според църковния календар се чества на 3 септември. Впоследствие е зачислен в Хилендарския манастир.

През 1843-1844 г. младият йеродякон Антим учи в най-реномираното светско училище в Османската империя.

През 1848 г. завършва с първия випуск богословското училище на Великата Христова църква в Хaлки, днешна Турция. От запазената диплома, написана на старогръцки език на пергамент през 1848 г., става ясно, че бъдещият екзарх е завършил училището с отличие, че преподавател по свещено богословие и философия му е бил ректорът Константин Типалд, а сред подписите е и този на Неофит йеромонах Рилски, професор по славянска филология...


Да ходим по правите стъпки на правата вяра

“Всички трябва да ходим по правите стъпки на правата вяра” ­ каза пред журналисти Негово Светейшество Българският патриарх Неофит при пристигането си в Благоевград. Той допълни, че “трябва да положим старание и да се ориентираме в духовния живот, в различните религиозни учения. Трябва да бъдем внимателни, когато се контактува с недобре подготвени вярващи. Да ходим по правите стъпки на правата вяра. Да си помагаме взаимно, защото служим на Бога и на нашия народ”.

Патриарх Неофит пристигна в областния център за участие в Международната среща на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове на 22 септември ­ Деня на Независимостта на България. По този повод Светейшият патриарх пожела: “Нека да се радваме години напред на една истинска, достойна независимост! Да имаме независимост на нашето Отечество, което толкова е изстрадало. Нека да бягаме от лошите дела и лошите пътища!” Минути преди да влезе в сградата на Община Благоевград, за да се срещне с местната власт, патриарх Неофит сподели пред представителите на средствата за масова информация, че най-доброто, което може да се очаква е Църквата да получава помощта и подкрепата на другите институции.

“Огромна чест за общината ни е, че сте в нашия град, както и че сме домакини на тази международна конференция. Особена радост за нас е, че Ви посрещаме в такъв важен за страната ни ден ­ Деня на Независимостта на България” ­ каза кметът на гр. Благоевград Атанас Камбитов при срещата си с Българския патриарх Неофит...


Възпоменание на загиналите воини на връх Каймакчалан

Сто години след една от най-епичните битки в българската история ­ тази на Каймакчалан ­ на върха бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите. Отдаването на почит към героите и отслужване на заупокойна молитва се прави за първи път на това историческо от времето на Първата световна война място.

На 20 септември по инициатива на Министерството на отбраната бе организирано поклонение и заупокойна молитва на връх Каймакчалан ­ намиращ се днес на гръцко-македонската граница. Там в далечната 1916 г. по време на Първата световна война намират смъртта си 3 120 български воини, сражавали се в неравностойна битка със сръбските си противници и отстоявали достойно българските позиции.

Трудният преход и ниската температура на върха (около 2 градуса) не уплашиха дошлите да се преклонят пред героичния подвиг на българските воини, дали живота си за нашето Отечество. За пръв път от сто години насам българска военна тръба зазвуча отново на заветния връх.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и с разрешение на Негово Високопреос-вещенство Флорински митрополит Теоклит, в чийто диоцез се намира върхът, високопреподобният архимандрит Атанасий (Султанов), предстоятел на българския храм “Св. Иван Рилски” в Атина, отслужи заупокойна молитва за загиналите...


Отвъд границите - в манастира на свети Йоаким Осоговски

Продължение от бр. 15. Впрочем, според житието сам светецът известява за това на първия игумен Теофан, като му казва: “Да знаеш, че в следващите времена ще се преумножат греховете на човешкия род, благочестието и православието ще пострадат от насилието на безбожните агаряни, много свети места ще запустеят, ще замлъкнат славословията в светите манастири, много тела на светци ще бъдат пренесени от техните обители на други места.

Аз обаче се надявам на силата Христова и на Неговата пречиста Майка, че моите мощи не ще бъдат пренесени от това място, нито моят храм ще бъде в запустение”.

Отец Добрислав ни показва една малка каменна колонка пред храма и ни разказва, че поради голямото стечение на поклонници при мощите на светеца, султан Хамид (1876-1909) изпратил войска, за да разгонят народа. Водачът им взима мощите и тръгват към Крива паланка, но при портите на манастира му става лошо и започва да се олюлява на коня си. Питат го какво му е, а той дори няма глас да отговори, само дава знак с ръка да се връщат обратно към манастира. Оставят мощите и уведомяват султана какво се е случило. В отговор на това султан Хамид изпраща този знак, който да пази манастира от посегателства.

През 1570 г. турците правят цялостен опис на Кюстендилския санджак, в който документ Осоговският манастир е заведен като “Свети Отец”. Там подробно са описани сградите и имотите на манастира, между които: 3 църкви (вероятно като трета църква са записали старата камбанария с кръщелна), 12 параклиса, двуетажна гостоприемница, фурна, изба, хамбар, 900 овце, 500 кози, 130 едър рогат добитък, 3 ниви, зеленчукова градина, лозе и ливада, кошери и т.н. Споменават се и монасите: Степан (игумен), Теофил, Лука, Алпад, Матей, Игнатий, Стоян, Стефан, Варлаам, Василий, Теодосий, Герасим, Атанасий, Иларион...


Share: