сряда, 12 октомври 2016 г.

Църковен вестник, бр. 16/2016 г.

Църковен вестник,бр.16/2016г.

ТЕМИТЕ В БРОЯ:

ПАТРИАРШЕСКИ СЛОВА
Неофит, Патриарх Български: Патриаршеско слово за Кръстовден → стр. 1-2

ДОКУМЕНТИ
* † Русенски митрополит Наум: Послание относно разпространявани внушения, съпътствали провеждането на Събора на о. Крит → стр. 3
* Да бъдем човеколюбиви към нашите събратя-друговерци → стр. 3

XVIII СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Варна'2016 → стр. 1, 4-5
* Анула Христова: Средновековният Царски манастир "Пресвета Богородица" над гр. Варна → стр. 6

* Д-р Паулина Тодорова: Църквата и психичното здраве на човека. Представяне на книгата "Духовно ориентирана психологична помощ и подкрепа" → стр. 7

НОВИ КНИГИ
Св. Нектарий Егински: Опознай себе си. Текстове по себепознание → стр. 5

НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ
Откриване на новата учебна година в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" → стр. 8

/Абонамент за печатното издание/

XVIII седмица на православната книга - Варна'2016

Осемнадесетото издание на Седмицата на православната книга бе посветено на 1100-годишнината от Успението на св. Климент Охридски.

Почитта към книжовното дело на епископа Седмочисленик, сугубо отхранил в себе си благодатна святост ­ на монашеско подвижничество и на възсияване в мисионерското дело на просвещаване на българския род чрез проповед и писменост на роден език, създавайки и първата българска книжовна школа, събра на тазгодишния форум представители на всички богословски школи у нас. Така това събитие, утвърдило се като православно и от международен характер, тази година бе насочено най-вече към представяне на българската православна книга и богословския размисъл на днешните православни български книжовници.

Поради това и първите представени книги на форума бяха на естествения приемник на Охридската книжовна дейност ­ Синодално издателство. Заглавията, издадени по решение на Св. Синод на БПЦ ­ Българска патриаршия, бяха две: “Аскетически поучения и проповеди” на светител Серафим Софийски, архиепископ Богучарски, и “Опознай себе си” на свети Нектарий (Егински), митрополит Пентаполски. Авторите и на двете са съвременни светители и чудотворци, просияли в своя живот чрез дела на вярата и трудове на богословското поприще.


Средновековният Царски манастир "Пресвета Богородица" над гр. Варна

За 9 септември домакините на XVIII Седмица на православната книга бяха организирали за гостите и участниците в нея посещение на разкрития средновековен манастирски комплекс в местността Пчелина, над гр. Варна. Археологическите разкопки се провеждат под ръководството на проф. Казимир Попконстантинов.

Църковният археолог посрещна любознателната група книжовници ­ духовници, преподаватели и книгоиздатели, и ги поведе из руините на древния манастир. Разбира се, започва от централната сграда ­ съборния манастирски храм.

Ето какво разказа проф. Попконстантинов за направените досега разкрития там:

Манастирският храм. Храмът е бил богато стенописван. По време на разкопките ­ възстановихме ги точно преди двадесет години (1996 г.) и от тогава до сега сме тук непрекъснато близо по два месеца всяка година ­ открихме над три хиляди фрагмента от стенописи, което подсказва, че това е един от малкото храмове от Първото българско царство, който е бил стенописван.

Жилищна част с трапезария (двуетажна сграда). На север от храма виждате руините на продълговата сграда, която е дълга 42 м. Това по всяка вероятност е била жилищна част на манастира. Тя е с интересна архитектура. Виждате, че стълбовата конструкция е разположена шахматно, а не в една линия. Като всички мраморни детайли (в стените), които виждате, са взети не от тук, а от място, намиращо се на около 1,5 км. Това сега е кв. “Възраждане”. Там, много години преди застрояването на квартала, откриха базилика от ранновизантийския период (V-VI в.). Базиликата е била унищожена. Но по-късните заселници са знаели за нея и са използвали част от богатия й мраморен материал, като са го вложили в изграждането на тези стълбове...


Църквата и психичното здраве на човека

Често пъти се задава въпросът, защо в мисията на Църквата с такава актуалност и острота се налага свещенослужителят или специалистът богослов ­ с професионална квалификация в областта на психологията ­ да се обърне към научната психология, пастирската психология и науките за духа, за да може да протегне ръка за помощ на неуверения, страдащ и психично обременен човек. Отговорът може да се намери в съществуващата в наши дни всеобхватна и дълбока криза на духа, както и в обстоятелството, че Църквата Христова никога не може да остане равнодушна към конкретната съдба на човека, който в пътеката към храма или в нейната еклезиална общност търси духовно ръководство и утеха, психологична помощ и подкрепа, за да преодолее възникналата собствена личностна безпътица или психосоциална криза, съпътстващи неизбежно и много често жизнения път на всеки един от нас. И нещо повече ­ тази специализирана грижа и помощ за човешката душа като душегрижие не е само вид терапия. Тук става въпрос за най-важната и вярна насока по пътя на духовно-нравственото съвършенство, която в сотериологичната си проекция като живот в Христос е пътят на спасението в Царството (срв. Дан. 2:44; Мат.7:21) и на живот в бъдещия век (срв. Лука. 20:35).

Много трудно е да се дефинира по най-кратък начин душегрижието като научна дисциплина в състава на Пастирската психология, защото това, което се разбира като душегрижие (лат. Сura animarum, нем. Seelsorge, англ. Pastoral Care), има комплексен характер и се описва обикновено от различни перспективи и измерения:

Богословски... Психологично... Феноменологично... Еклезиологично...


Опознай себе си. Текстове по себепознание

Св. Нектарий Егински е велик светец в църковната история на ХХ век, когото Бог е прославил с многобройните му чудеса и приживе, и след смъртта. Богатото наследство от негови проповеди, съчинения и писма до духовните му чеда са ценен извор на богословски идеи и практически съвети, които се явяват неимоверно потребни за съвременния човек. Този велик светец е прославен християнски учител чрез личния си пример, дълбокото си богословие и духовно наставничество.

В новоиздадената на български език негова книга “Опознай себе си” той ни дава ценни насоки как още в земния си живот да се обръщаме към Господа, как да Му отдаваме достойна почит и да следваме волята Му. Отличавайки се със забележителна благост, доброта, търпение, благодатно смирение и дълбоко познаване на човешката душа, той ни учи как да се стремим към нравствено усъвършенстване като към нещо възвишено и велико, но не и невъзможно за човека, познаващ себе си и стремящ се истинно към благодатта на Бога.

От книгата разбираме, че у този човек, който в дълбини познава себе си, истината се явява като божествено свойство и по такъв начин той бива привличан от нея...


Share: