събота, 11 юни 2016 г.

Църковен вестник, бр. 9/2016 г.

Църковен вестник,бр.9/2016г.

ТЕМИТЕ В БРОЯ:

ПОСЛАНИЯ
Патриаршеско и синодално пасхално послание →  стр. 1

ТЕМА НА БРОЯ
Свет Христов просвещает всех
Загадката на Торинската плащаница (нови научни сведения)  →  стр. 4-6

ЧУДОТО НА СВЕТОСТТА
Аристидис Панотис : За тайноведното посрещане на Благодатния огън →  стр. 7

АМВОН
Ставр. ик. Иван Кондаков : Подвигът на жените Мироносици. Проповед за Неделя на мироносиците →  стр. 3

БЛАГОДАТЕН ОГЪН'2016
Посрещането на благодатния огън при Гроба Господен →  стр. 8

/Абонамент за печатното издание/

Загадката на Торинската плащаница (нови научни сведения)

Православният народ е пазител на тайнството на Чудото на чудесата – на Благодатния огън, на Светлината на Духа във Възкресението Христово, която гори, но не изгаря; която блести, но не заслепява, а просвещава. Тази благодатна Светлина посрещаме вече близо 2000 г. и всеки православен дом се освещава от нея. Православните съхраняват изобилието на Благодатната Светлина на Възкресението, а римокатолиците съхраняват нейното отображение в погребалния саван на Възкръсналия от мъртвите – Христовата плащаница. Мнозина са невярващите в Светлината, още повече пък подозрителните към нейните следи в тварни изображения. Но все пак: „Свет Христов просвещает всех" и нека проследим сега последните научни разкрития по дебата за достоверността на Свещената Христова плащаница – бел. ред.

Бърз преглед на дебата дотук

* Свещената плащаница е била предмет на сериозни противоречия между религиозната и научната общност в продължение на векове.

* Тя представлява ленен плат с жълтеникав цвят, на дължина 4,36 м и ширина 1,09 м. Намира се защитена зад бронирана витрина в Торинската катедрала. Там е от 1578 г. За да можеш да видиш изображението върху нея на млад мъж, за което се твърди, че е на Христос, трябва да се отдалечиш на разстояние 2,5 метра от нея.

* Голямото изпитание за изследователите и за Ватикана започва през 1983 г., когато Римокатолическата църква получава реликвата в наследство от последния крал на Италия Умберто Втори.

* Научните анализи и датировки на ленения плат започват от края на XIX век. През 1988 г. Торинската плащаница е подложена на датиране чрез радиовъглерод (С-14) от три различни лаборатории. И трите я датират в периода между 1260 – 1390 година,т.е. с по-късен произход.

* Въпреки това, през февруари 2014 г. професор по механика и топлотехника в Университета на Падуа, Джулио Фанти, публикува книга, озаглавена „Плащаницата: 1-ви век след Христа". Тази книга наново отваря научния дебат за датирането на Светия саван и поставя под съмнение направените датирания по радиовъглеродния метод. Всъщност в нея се посочва, че резултатите от анализите, извършени от групата на проф. Фанти, доказват, че плащаницата датира от времето на разпването на Иисус Христос в Йерусалим.

* Тези нови публикации очевидно ще предизвикат възобновяващи дебата реакции, както и нови изследвания. Но едно е сигурно – загадката на Свещената плащаница не е свършила, а продължава...


За тайноведното посрещане на Благодатния огън

Достоверността на разтърсващото богослужение, което се случва в Йерусалим на Велика събота, занимава умовете не само на вярващи и невярващи, подобно апостол Тома, но и на всички, които се стремят да подкопаят вековните убеждения на православните народи. Затова е полезно да споменем някои факти от най-древната история на това мистагогично посрещане на Благодатния огън.

Малко история

В детските ми години Благодатният огън пристигаше от Йерусалим в Пирея с кораба от поклонници, завръщащи се към средата на Светлата седмица. От там той бе пренасян в Екзархията на Божи Гроб, намираща се в кв. „Плака", откъдето благочестивите атински свещеници го получаваха и запалваха с него „негаснещото кандило" в храмовете си на Неделя Антипасха (Томина неделя, б.пр.). Като „попско чадо" живеех в близост до старите почитани свещеници и натрупах личен опит в подготовката по посрещането на Благодатния огън в моята енория за нощта на Възкресението в Атина, преди да пристигнат поклонниците от Йерусалим...


Подвигът на жените Мироносици

„След като мина събота, Мария Магдалина, Мария Иаковова и Саломия купиха аромати, за да дойдат и Го помажат" (Марк. 16:1)

Братя и сестри,

Има нещо велико и непреходно в евангелския разказ за погребението и възкресението Христово. Колкото по-дълбоко се замисляме в подробностите от случилото се, толкова повече се налагат истинността и правотата на описаното събитие. Ето, например, жертвеният подвиг на светите жени мироносици и на праведните Йосиф и Никодим, които спомня днес св. Църква. Трогателно, завладяващо действат тези, които послужили на Господа Иисуса, докато Той изпълнявал Своята земна мисия, и при последните Му мъчителни страдания и погребение. Ние знаем ...


Посрещането на благодатния огън при Гроба Господен

От векове установеното последование по посрещането на Благодатния огън се извърши и тази година по обяд на Велика събота, 30 април 2016 г., съгласно правилото на типика и приетия ред за улесняване на поклонничеството, който обезпечава сигурността на поклонниците в това свято място.

Израелската полиция, работеща в сътрудничество с Патриаршеската поклонническа комисия, бе поставила заграждения по пътищата към пресвещения храм „Възкресение Христово", към християнския район и Патриаршията. Ставропигиалният манастир „Св. Иаков, брат Господен" (където се намира и Патриаршията, б.р.) бе приютил поклонници от Гърция, Сърбия, Русия, Румъния и др. страни и на тях бе осигурен безпрепятствен достъп до двора на храма на Възкресението...

Share: