четвъртък, 20 април 2017 г.

Църковен вестник, бр.7/2017 г.

Църковен вестник,бр.7/2017г.

ТЕМА НА БРОЯ:

ИЗБОР НА НОВ ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА -
† ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

ЕПАРХИЙСКИ ИЗБИРАТЕЛЕН СЪБОР → стр. 2

КАНОНИЧЕСКИ ИЗБОР → стр. 3-4

ПОСРЕЩАНЕ ВЪВ ВРАЧАНСКА ЕПАРХИЯ → стр. 4

ТЪРЖЕСТВЕНО ВЪДВОРЯВАНЕ  → стр. 6-7

ПЪРВА АРХИЕРЕЙСКА ЛИТУРГИЯ → стр. 8

/Абонамент за печатното издание/

ЕПАРХИЙСКИ ИЗБИРАТЕЛЕН СЪБОР


С архиерейска св. Литургия започна изборният ден във Врачанска епархия. Тя бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, наместник на овдовелия Врачански митрополитски престол, натоварен от Светия Синод на БПЦ да организира и проведе изборите за нов Врачански митрополит. В съслужение с него бяха храмовото свещенство, епархийски съветници и архиерейски наместници.

В храма се събраха епархийските избиратели и много врачани, за да изпросят от Бога Неговата благодатна помощ и вразумление в предстоящото важно за цялата Църква дело -­ избора на нов архипастир на своята епархия.

В края на светата Литургия митрополит Киприан призова присъстващите богомолци в предстоящите часове да усилят своите молитви към Бога, та избирателите да излъчат двама достойни кандидати за овдовялата катедра. Призова още епархийските избиратели да подходят сериозно и отговорно към това толкова важно и отговорно дело, та Бог да определи достоен Врачански митрополит, който да поддържа духовния живот и да запази традициите, завещани от предшествениците му.

С изпяване тропара на Петдесетница, на 5 март започна епархийският избирателен събор за нов митрополит на овдовялата Врачанска епархия. Той премина при изрядна организация и ред, и в спокойна атмосфера...КАНОНИЧЕСКИ ИЗБОР


Достоен наследник на достойни предшественици

След като на своето заседание на 11 март Светият Синод в пълен състав разгледа и одобри документацията по проведения на 5 март епархийски избор, на основание чл. 90, ал. 1 от Устава на Българската православна църква ­- Българска Патриаршия, на 12. 03. 2017 г. в синодния параклис “Св. цар Борис-Михаил Покръстител”, след света Литургия, бе извършен каноническият избор за Врачански митрополит. По решение на Св. Синод литургията бе отслужена от Негово Високопреподобие архим. Пахомий, игумен на Дивотинския манастир, при молитвеното участие на високопреосвещените митрополити от Светия Синод.

В същото време преосвещените Браницки епископ Григорий и Агатополски епископ Йеротей се молеха в олтара на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, където св. Литургия бе отслужена от храмовото свещенство...


Добрият пастир полага душата си за овците!

Слово на Българския патриарх Неофит

Ваше Високопреосвещенство, обични в Господа владико Григорий,

В деня на встъпването Ви на Врачанския митрополитски престол се обръщам към Вас с топъл първосветителски благослов и братска в Христа обич, както и с всесърдечни благопожелания за дълголетно и доброплодно архиерейско служение, в подражание на всички достойни и приснопаметни Ваши предшественици Врачански митрополити от миналото на тази неголяма, но толкова важна за родната ни Църква епархия. Нека дните и годините Ви начело на този Божи виноград да бъдат мирни и благословени, изпълнени с истинска в Господа радост от архипастирското служение. Нека всякога да Ви обграждат вниманието, помощта и любовта на свещенството и монашеството, и особено на Вашите епархиоти, така щото, водени от Вас, всички те неизменно да възрастват в православната ни вяра и във възхождането по лествицата на Христовите добродетели по примера на Христа, нашия Спасител, на Неговата света Майка, на светите Му апостоли и на всички Негови от века ученици и следовници...


Божият промисъл днес ме призовава

Слово-отговор на Врачанския митрополит Григорий

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, всечестни отци, възлюблени в Господа братя и сестри, Днес, прославяйки Всеподателя Бога, за Неговата велика милост към мене, недостойния, аз стоя пред Вас, богомъдрите архипастири на родната ни св. Църква, за да приема на плещите си тежкия, но благодатен товар на митрополитското служение.

Богу е било угодно да призове чрез Вас, архиереите членове на Светия Синод, мен, най-последния от епископите, към това ново, високоотговорно поприще, което до известна степен ме смущава, но чувам гласа Господен, Който казва: “игото Ми е благо, и бремето Ми леко” (Мат. 11:30), и още: “не вие Мене избрахте, но Аз вас избрах” (Йоан. 15:16). Тези думи на нашия Господ Иисус Христос - Промислител говорят, че в света нищо не става случайно, а се управлява от Божия промисъл. Убеден съм, че именно този Божи промисъл днес ме призовава да се трудя на Неговия виноград в богоспасяемата Врачанска епархия...ДОБРЕ ДОШЛИ, ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИ ВЛАДИКО - ПОСРЕЩАНЕ ВЪВ ВРАЧАНСКА ЕПАРХИЯ


Прощална богослужба в София

Преди да отпътува за богодаруваната си епархия, новоизбраният Врачански митрополит Григорий отслужи св. Литургия в столичния катедрален храм “Св. Неделя” в съслужение със свещенството на Софийска митрополия. Така митрополит Григорий се прости с клира и миряните на епархията, на която посвети пет години служение -­ 2 години като протосингел и 3 като викарен епископ.

Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие в прощалната литургия и благослови новото му служение.

В съслужението взеха участие Негово Преосвещенство епископ Герасим ­- главен секретар на Светия Синод, представителите на Руската и на Румънската православна църква в България -­ архимандрит Филип (Василцев) и ставр. ик. Нелуц Опря, протосингелът на Софийска епархия ставр. ик. Ангел Ангелов, храмовото свещенство начело с председателя на храма ставр. ик. Мина Минчев, предстоятели и свещенослужители от София, протодякон Иван Петков и дякони...


Посрещане на границата на епархията

Съгласно утвърдената традиция в Българската православна църква, митрополит Григорий бе посрещнат на границата на Врачанска епархия, на площада в с. Зверино.

За да посрещнат своя архипастир, се бяха стекли кметове, свещенослужители и християни от околността, начело с областния управител на Враца Момчил Младенов. При пристигането на митрополита старшият епархийски съветник ик. Младен Славков му връчи кутийка с пръст от Врачанска епархия и го приветства от името на свещенството. Той се обърна към архиерея и присъстващите с думите:

“Ваше Високопреосвещенство, богомъдри архипастири на св. Църква, уважаеми представители на изпълнителната власт, общественици, драги отци, гости, възлюблени братя и сестри, епархиоти,

Щастлив съм, че на мен се падна честта от името на Епархийския съвет, служителите при митрополията, свещенството и клира да приветствам с “добре дошъл” канонично избрания за Врачански митрополит Негово Високопреосвещенство Григорий...


Пристигане в престолния град Враца

С камбанен звън на градските църкви престолният за епархията гр. Враца посрещна новия си митрополит. Голямо множество жители на града и околностите се бе събрало на градския площад “Христо Ботев”, за да го приветства с “Добре дошъл, Високопреосвещени владико!” и да получат неговото първо архипастирско благословение.

Митрополит Григорий започна своето ново служение с молитва към Бога за упокоение душите на неговите достойни предшественици, врачанските митрополити Калиник, Паисий, Климент, Константин и др., които са погребани в митрополитския храм “Св. Николай” ­- срещу сградата на св. митрополия.

След това литийно шествие начело с духов оркестър потегли от храм “Св. Николай” към централния градски площад, където митрополитът бе посрещнат с хляб и сол от деца в народни носии...ТЪРЖЕСТВЕНО ВЪДВОРЯВАНЕ


Вечерно богослужение в катедралния храм

Днес е исторически ден за Врачанска епархия, защото новият Врачански митрополит Григорий бе посрещнат и въдворен на епархийската си катедра във Враца, след като бе избран и канонически утвърден за епархийски митрополит на 12 март 2017 г. от Св. Синод на БПЦ-БП.

След тържественото посрещане на площад “Христо Ботев”, Врачанският митрополит Григорий се отправи в многобройно литийно шествие към катедралния храм “Св. 12 апостоли”, където се състоя неговото въдворяване. Свещенство, официални лица, синодални и митрополитски служители, епархиоти и вярващи от цяла България се вляха в пространството на храма, за да съучастват молитвено в благодарствения молебен и празничната вечерня по повод историческия избор.

На митрополитския трон в катедралния храм Врачанският митрополит Григорий бе възведен от своите събратя Ловчански митрополит Гавриил и Пловдивски митрополит Николай. Заедно с тях в молебена за въдворяването и празничната вечерня молитвено съучастваха: Видински митрополит Дометиан, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим и Старозагорски митрополит Киприан, както и епископите: Мелнишки Герасим -­ гл. секретар на Св. Синод, Адрианополски Евлогий, Велички Сионий, Знеполски Арсений и Константийски Яков, многобройно свещенство от епархията и страната...


Благославяйте народа си, ние сме винаги с Вас!

Приветствие при въдворяването от името на Епархийския съвет

Ваше Високопреосвещенство,Благомъдри архипастири на светата ни Църква,

Уважаеми представители на изпълнителната власт, общественици, гости, драги отци, възлюблени братя и сестри,

Недалеч от тук е Черепишката св. обител, на чиито тежки порти потропа една българка, безстрашната баба Илийца; на северния синор на епархията, на брега на тихия бял Дунав при паметния Козлодуй слезе от кораба “Радецки” безсмъртният Ботев със своите верни юнаци, целунаха свещената българска земя, за свободата на която бе сладко да се умре.

След учредяването на независимата Българска църква ­- Българската екзархия, се редят митрополитите -­ Аверкий (от 1873 до 1877 г.), Константин (1884-1912), Климент (1914-1930), Паисий (1930-1974) и блаженопочиналият на 26 декември 2016 г. митрополит Калиник (1974-2016).

“Комуто много е дадено, много и ще се иска” (Лука. 12:48).

От днес Вие, Високопреосвещений владико, тръгвате по трудния каменлив път, носейки тежкия митрополитски кръст, но Бог не ще Ви остави немощен в новото, тъй отговорно служение. Помнете насърчителното обещание на Христа Спасителя към Неговите служители: “Ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:20); “Вземете Моето иго върху си и се поучете от Мен, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите си; защото игото Ми е благо и бремето Ми леко” (Мат. 11:29-30)...


С ясно съзнание за мисията на светата Христова Църква

Слово на Врачански митрополит ГРИГОРИЙ на вечерното богослужение в катедрален храм “Св. Дванадесет апостоли”

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, досточтими отци, уважаеми представители на официалната власт, братя и сестри,

Позволете ми, в края на този изпълнен с толкова много духовна радост и трепетни вълнения ден, да се обърна още веднъж към вас, като за пореден път засвидетелствам пред всички ви готовността си и своята решимост -­ подчинявайки се на Божията и народната воля ­- да отдам всичките си сили и способности за благото и преуспяването на богохранимата Врачанска епархия, в която от днес встъпвам като избран от Божия народ и канонически утвърден от Светия Синод на Православната ни църква митрополит.

В дейността си като архипастир на Врачанската епархия ще се ръководя от примера и образеца на нашия Вечен Небесен Архиерей и Архипастир -­ Христос Спасителя, както и от заветите на достойните мои предшественици по катедра и на моя приснопаметен духовен старец -­ Неврокопския митрополит Натанаил, под чието духовно ръководство израснах като монах и клирик на родната ни света Православна църква.

В деня на своето встъпване в богодаруваната ми епархия заявявам пред всички вас, че вратите на светата Врачанска митрополия ще бъдат винаги отворени за всеки, който пристъпва прага є с необходимост от духовно напътствие или от съвет, който идва за помощ или за утеха. Църквата, която Господ Иисус Христос основа на земята, е Църква-майка. Тя винаги помни и следва Господните думи и Господния завет: “Доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили” (Мат. 25:40).

Неизменно воден от този Господен завет и винаги с ясно съзнание за богочовешката същност и за мисията на светата Христова Църква в нашия свят, ще полагам посилните ми грижи, както за цялостния църковен и духовен живот в епархията -­ за поверените ми храмове и манастири и всичко онова, което има отношение към православната ни вяра и православния ни духовен живот, -­ така и конкретно за всяка страдаща душа, така щото с усилията на цялата ни Църква Господ всеки ден да прибавя към нея “такива, които да се спасяват” (Деян. 2:47)...ПЪРВА АРХИЕРЕЙСКА ЛИТУРГИЯ

Първата архиепрейска литургия в своята епархия новоизбраният Врачански митрополит Григорий отслужи в катедралния си храм “Св. 12 апостоли” в Неделя Кръстопоклонна, 19 март.

Лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит пристигна в престолния град Враца, за да влезе в радостта на новия митрополит и поверените му от Бога пасоми. При молитвеното участие на предстоятеля на БПЦ, съборната св. Литургия бе възглавена от Врачанския митрополит Григорий, на когото съслужиха високопреосвещените синодални митрополити: Пловдивски Николай, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим и Старозагорски Киприан, както и преосвещените епископи Мелнишки Герасим и Адрианополски Евлогий, многобройно свещенство от Врачанска, Софийска и Неврокопска епархии. На празничната богослужба присъстваха представителите на местната власт и голямо множество богомолен народ.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит поздрави нововъдворения Врачански митрополит Григорий и му подари комплект енголпие с панагия. Всички присъстващи на празненствата получиха за молитвен спомен от това паметно събитие икони на св. Софроний Врачански...Share: